NASA uydularından ürperten haber, Dünya’da tatlı su seviyelerinde ani düşüş yaşanıyor 

Dünya Tatlı Su Seviyelerinde Ani Düşüş

Uluslararası bilim insanları ekibi, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde Alman uydularından elde edilen verileri inceledi ve Dünya’nın küresel tatlı su miktarının Mayıs 2014’te aniden düştüğünü ve o zamandan beri en düşük seviyede kaldığını tespit etti.

Surveys in Geophysics dergisinde yayınlanan rapora göre, araştırmacılar, bu değişimin Dünya kıtalarının sürekli olarak daha kuru bir evreye girdiğini gösterebileceğini belirtti.

Yeraltı Su Katmanları da Dahil Karada Depolanan Su Miktarı Düştü

Araştırmacılar, 2015’ten 2023’e kadar yapılan uydu ölçümlerinin, yeraltı su katmanlarındaki su dahil olmak üzere karada depolanan ortalama tatlı su miktarının 2002’den 2014’e kadar olan ortalama seviyelerden 290 kübik mil (1.200 kübik km) daha düşük olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılara göre, “Bu, Erie Gölü’nün kaybettiği hacmin iki buçuk katı.”

Sulama tarımının modernleşmesiyle çiftlikler ve şehirlerin yeraltı suyundan daha fazla faydalandığı belirtiliyor. Bu durum, yeraltı su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Bilim insanlarına göre, tatlı su kaynakları tükeniyor, yağmur ve kar bu kaynakları yenilemeyi başaramıyor ve daha fazla yeraltı suyu pompalanıyor.

BM’ye Göre İnsanlar Kirli Su Kaynaklarına Yönelebilir

BM’nin 2024’te yayınladığı su stresi raporuna göre, kullanılabilir sudaki azalma çiftçiler ve topluluklar üzerinde baskı yaratıyor ve potansiyel olarak kıtlığa, çatışmalara, yoksulluğa ve insanların kirli su kaynaklarına yönelmesi durumunda hastalık riskinin artmasına neden olabiliyor.

Tatlı Su Miktarındaki Düşüş Brezilya’da Başladı

Çalışmada bildirilen küresel tatlı su miktarındaki düşüş, Brezilya’nın kuzey ve orta kesimlerinde yaşanan büyük kuraklıkla başladı. Kısa süre sonra Avustralya, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’da bir dizi büyük kuraklık yaşandı.

El Niño Yatıştıktan Sonra Bile Toparlanamadı

2014 sonundan 2016’ya kadar tropikal Pasifik’teki sıcak okyanus sıcaklıkları, 1950’den bu yana en önemli El Niño olaylarından biriyle sonuçlandı ve dünya çapında hava ve yağış modellerini değiştiren atmosferik jet akımlarında kaymalara yol açtı. Ancak El Niño yatıştıktan sonra bile küresel tatlı su miktarı toparlanamadı.

Aslında Rodell ve ekibi, GRACE tarafından gözlemlenen dünyanın en yoğun 30 kuraklığından 13’ünün Ocak 2015’ten bu yana meydana geldiğini bildiriyor. Rodell ve meslektaşları, küresel ısınmanın kalıcı tatlı su tükenmesine katkıda bulunuyor olabileceğinden şüpheleniyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir